top of page

Procesul de printare 3D

             Printarea 3D a unui obiect se realizează prin procesul de adiÈ›ie controlată de material, strat peste strat, până când obiectul a fost creat în integralitatea lui aÈ™a cum a fost definit digital. Fiecare astfel de strat poate fi văzut ca o secÈ›iune orizontală din obiect, mai exact o felie 2D, toate straturile fiind îmbinate gradual la un loc pentru a alcatui forma finală a obiectului. Pentru a înÈ›elege mai bine cum se realizează printarea 3D imaginează-È›i urmatorul lucru: vrei să creezi un obiect tridimensional, hai să zicem un cub în miniatură È™i ai la îndemână drept material de construcÈ›ie un top cu foi de hârtie A4. Cum procedezi? Singura modalitate este să decupezi o mulÈ›ime de pătrate (feliile de 2D) pe care să le lipeÈ™ti la un loc, rezultând la un moment dat cubul dorit. FireÈ™te că printarea 3D este un proces mult mai complex însă pe ansamplu procedeul este asemănător, adiÈ›ia de straturi noi peste cele deja existente pentru a forma a treia dimensiune: înălÈ›imea.

             Toate imprimantele 3D actuale folosesc acest proces de adiÈ›ie de strat peste strat, fiind totodată mai multe tipuri de tehnologii disponibile, diferenÈ›a dintre ele constând în modul în care sunt create È™i alipite straturile. Unele dintre ele se bazează pe topirea sau mărirea gradului de maleabilitate a materialului pe care se lucreză, altele pe diferite procese ce includ utilizarea unor fascicule laser sau radiaÈ›ii ultraviolete pe materiale receptive la acestea.

Pentru a putea printa 3D un obiect este nevoie de schiÈ›a virtuală computerizată a acestuia, care fie este creată folosind un program de proiectare asistată de calculator (CAD - Computer Aided Design) fie este obÈ›inută prin scanarea 3D a obiectului - folosind un alt dispozitiv performant È™i recent apărut, asemănător scanerelor uzuale, adică 2D, care are menirea de a construi computerizat, pe baza unor senzori sau pe baza fotografierii obiectului, forma spaÈ›ială a unui obiect. Deci pentru a printa un obiect 3D este nevoie, în primul rând, de un fiÈ™ier care să definească forma È™i caracteristicile interne ale acestuia.

Imprimanta 3D crează obiecte conform schiÈ›ei computerizate È›inând cont È™i de materialul, eventual amestecul de materiale dorite pentru a forma compoziÈ›ia interioară È™i exterioară a obiectului. Rezultatul printării este de regula de dimensiuni mici, majoritatea imprimantelor 3D destinate uzului personal sau comercial putând imprima doar obiecte de pana la 30x30x30 cm (lungime - lățime - înălÈ›ime).

             AÈ™adar, folosind o astfel de imprimantă se pot crea obiecte tridimensionale de orice fel - mai exact de orice formă - având la dispoziÈ›ie o varietate de culori È™i tipuri de materiale de producÈ›ie, cel mai accesibil È™i cel mai utilizat fiind plasticul. În plus, obiectele create au o rezistenta internă scăzută la È™ocuri fizice, termice, etc. - această calitate fiind dependentă într-o oarecare măsură È™i de calitatea fizică, chimică, eventual biologică, atât a schiÈ›ei computerizate dupa care a avut loc procesul de printare È™i mai ales a mertialului din care s-a realizat obiectul printat.

bottom of page